Vajinismusu Olan Kadınlar Gebe Kalabilirler Mi? Normal Doğum Yapabilirler Mi?

Vajinismusu Olan Kadınlar Gebe Kalabilirler Mi? Normal Doğum Yapabilirler Mi?

Vajinismusu Olan Kadınlar Gebe Kalabilir Mi?

Çocuk isteği, çocuk konusunda eş, aile baskısı vajinismusun en üzücü ve yıpratıcı sonuçlarından biridir. Bu kadınlar bir yandan vajinismus sorunuyla uğraşırken bir yandan da neden çocuk sahibi olamadıklarını çevreye açıklamak durumunda kalmaktadırlar. Tüm bunlar kadında aşırı baskıya, utanma, yetersizlik hissi, toplumdan uzaklaşma ve ümitsizliğe neden olmaktadır.

Vajinismusu olan kadınlarda normal vaginal ilişki olamadığından gebelik şansı çok düşüktür. Ancak kısmi de olsa vaginaya boşalma oluyorsa gebelik olabilir. Vajinismus tedavi edilip normal cinsel ilişki sağlandığında doğal yollarla gebelik şansı normal kadınlarınkine benzerdir. Genç kadınlarda gebelik için tedavi sürecinin tamamlanması beklenebilir. Ancak ileri yaşta olup tedavi süreci yavaş ilerleyen ve gebelik için zamanı kısıtlı olan ileri yaştaki kadınlarda farklı yöntemler kullanılarak gebelik şansı artırılabilir. Böyle hastalarda kısmi olarak vaginaya boşalma ile gebelik elde edilebilir. Ancak normal ilişkiyle kıyaslandığında bu yöntemlerle gebe kalma şansı çok düşüktür. Uygun hastalarda aşılama yani suni döllenme (intravaginal inseminasyon, intrauterin inseminasyon) yapılabilir.

Vajinismusu Olan Kadınlar Normal Doğum Yapabilir Mi?

Doğum eylemi esnasında, rahimde kasılma ve rahim ağzında açılma olur. Bebek doğum kanalına girer, rahmin ve karın ön duvarındaki kaslarında desteğiyle bebek vaginal kanaldan itilerek dışarıya çıkar, böylece doğum gerçekleşir. Vaginayı saran pelvik taban kaslarında da gebelik hormonlarının etkisiyle gevşeme ve açılma olur. Bunların hepsi spontan yani kendiliğinden olur. Yani vajinismus doğumun ilerlemesine engel olmaz, yani süreci çok fazla değiştirmez. Ancak vajinismuslu kadınlardaki sorun, doğum takibi esnasında vaginal muayene olamamalarıdır.

Vaginal muayene olmazsa doğum takibi gerektiği gibi yapılamaz ve müdahale edilmesi gerekirse bu mümkün olmaz. Bu durumda hem hasta hem de bebek risk altında olur. Bu yüzden hastalar doğum zamanı gelmeden önce vajinismus sorununu çözmelidir. Uygun hastalarda epiduralli doğum (ağrısız doğum) süreci kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.

Normal Doğum Yapmak Vaginayı Genişleterek Vajinismusu Tedavi Eder Mi?

Normal doğum vajinismusu tedavi etmez. Ancak her kadının gebelik ve doğum deneyimi farklıdır. Bazı kadınların şikayetlerinde doğum sonrası düzelme olmasa da azalma görülebilir. Ama çoğu kadında durumda bir değişiklik olmaz. Hatta tam tersine bazı kadınlarda doğum esnasında yaşanan travma, genital bölgede yapılan kesilere bağlı ağrı şikayetlerin artmasına neden olur. Bu nedenle vajinismusun sadece vagina girişinin genişleterek tedavi edilemeyeceğinin farkına varılmalıdır. Çünkü vajinismusta sorun vaginanın darlığı değil, pelvik taban kaslarının istem dışı kasılmasıdır. Bu nedenle bu kasların kontrolü sağlanmadan durum düzeltilemez.

Doç.Dr.Mustafa ULUBAY
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Kadın Hastalıkları ve Vajinismus tedavisi için Ankara’da Doç. Dr. Mustafa ULUBAY ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş