Robotik/Laparoskopik Rahim Koruyucu Askı Ameliyatı

Robotik/Laparoskopik Rahim Koruyucu Askı Ameliyatı

Rahim Koruyucu Askı Ameliyatı Nedir?

Miyom, çikolata kisti ya da diğer yumurtalık kistleri kadınların en çok korktuğu sağlık sorunları arasında yer alıyor. Rahim ya da yumurtalıkların alınması ile sonuçlanabilen bu problemler organ koruyucu cerrahi ile konforlu bir şekilde ortadan kaldırılabilir. İyi huylu kitlelerde organ koruyucu cerrahi ile rahim ve yumurtalık kaybı önlenebilir.

Organ koruyucu cerrahi, iyi huylu kitlelerde rahmi ve yumurtalığı koruyarak sadece sınırı belirlenmiş tümörün çıkarılmasıdır. Kapalı cerrahi yöntemi kullanılan organ koruyucu cerrahi, yüksek çözünürlüklü kameraların sağladığı 20 kat büyütmeli görüntü üzerinden yumurtalık ve rahme zarar vermemeyi amaçlar. Ekranda her ayrıntı görüntülenerek yapılan operasyon açık cerrahiye oranla çok daha hassas gerçekleştirilir. Böylece gereksiz organ kayıpları engellenmiş olur.

Kalça tabanının çatısını oluşturan ve rahimde sonlanan bağlar, vücudun en güçlü bağlarıdır. Rahim alındığı takdirle bu bağlar zarar görür ve ilerleyen süreçte başka rahatsızlıkların gelişmesine neden olur. Laparoskopik/Robotik organ koruyucu cerrahi iyi huylu kistlerde rahmi korunarak bu bağların zarar görmesi engeller. Buna karşın rahim ya da yumurtalık, kanser şüphesi olan durumlarda mutlaka alınmalıdır.

Rahim Koruyucu Askının Faydaları

  • Bağların kesilmemesi ileri dönem sarkma risklerini azaltır. Hasta, bağırsak sarkması ve mesane sarkmasından korunmuş olur.
  • Rahim ve rahim ağzı alınmadığı için cinsel hayata sorunsuz devam edilebilir.
  • Yumurtalık alınmazsa hormon salgılama devam eder. Menopozu geciktirir, kalp sağlığına ve kemik sağlığına fayda sağlar. Menopoz sonrasında salgıladığı androjenlerle hastanın daha diri kalmasını sağlar.

Rahim Sarkma Ameliyatında Rahim Koruyucu Yöntemler

Gelecekte doğurganlığını sürdürmek isteyen ve rahimlerini korumak isteyen hastalara uygulanabilir. Rahim korunursa üreme korunur ve menapoza doğal bir geçiş sağlanır. Rahim koruyucu cerrahi tedavilere giren hastalar, jinekolojik kanserler açısından sürekli takip gerektirir; bu nedenle rahim ve servikal (rahim ağzı) patoloji öyküsü olan hastalarda rahmin korunması uygun değildir. Laparoskopik Histeropeksi (rahmin asılması),sarkma onarımı ile birlikte rahmin alınmasına kıyasla daha az kan kaybı, daha kısa operasyon süresi ve daha hızlı iyileşme sağlar.

jinekolojik değerlendirme sonrası genç yaş grubundaki hastalara Laparoskopik/Robotik Sakrokolpopeksi; yani kapalı rahim askı ameliyatı uygulanmaktadır.

Kolpoklesis

Vajina kanalını tamamen tıkamak ve pelvik organların geri kalanına kas desteği sağlamak için vajina duvarlarının birbirine dikilmesini içeren tıkayıcı, invazif olmayan bir cerrahi seçenektir. Bu prosedür, ileride vajinal ilişki istemeyen rahim alınması ameliyatı (histerektomi) geçirmiş hastalar için idealdir.

Rahim askı ameliyatı komplikasyonları tecrübeli cerrahi ekiplerin elinde çok az görülür.

Doç.Dr.Mustafa ULUBAY
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Kadın Hastalıkları için Ankara’da Doç. Dr. Mustafa ULUBAY ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Bu gönderiyi paylaş