Robotik Myom Ameliyatı (Robotik Miyomektemi)

Robotik Myom Ameliyatı (Robotik Miyomektemi)

Miyom Nedir? Kimlerde Daha Sık Görülmektedir?

Miyom, rahim kaslarına bağlı bir şekilde gelişim gösteren ve toplumda ”ur” olarak bilinen iyi huylu bir tümör tipidir. Öncelikle miyom tanısının doğru konulması; kötü huylu tümor tanılarından ayrıştırılması önem arz eder.

20 ile 35’lu yaşların arasında bulunan kadınların %20 ile 25’inde görülmektedir. Fakat bununla beraber, yaş ilerledikçe, miyom görülme oranında artış olmakta ve 45 yaşın üzerinde bulunan kadınların yaklaşık %40’ında miyom görülmektedir.

Tespit edilen vakalardın genelinde çok sayıda miyom (myom) görülmektedir.

Kimlerde Daha Sık Oranda Myom Görülür?

Daha önceden hiç doğum yapmamışlarda miyom görülme oranı daha yüksektir. Çeşitli genetik sebeplere bağlı olarak bazı ailelerde daha sık bir şekilde görülmektedir. Menopoz döneminden sonra ise vücutta miyom görülme olasılığı azalmaktadır. Zaten menopoz sonrası miyom boyutlarında da küçülme beklenir. Ancak menopoz döneminde olunmasına rağmen miyom hacminde artış olması kötü hulu tümörlere işaret ediyor olabilir.

Aşırı kilolu kişilerde miyom görülme olasılığı diğerlerine göre yüksek olup, bu kişiler daha büyük bir risk altındadır.

Miyom Belirtileri Genel Olarak Nelerdir?

Miyomlar sıklıkla herhangi bir belirti göstermeden ve kişide bir şikayet oluşturmadan rastlantısal olarak bulunmaktadırlar.

Ancak bununla beraber miyom, rahim duvarında konumlandığı bölgeye göre bir veya birden fazla şikayete neden olabilmektedir. Miyomlara bağlı olarak ortaya çıkan başlıca şikayetler:

  • Adet düzensizlikleri
  • Aniden baş gösteren kasık bölgesinde ağrı ve sızı
  • Uzun süren kasık ağrısı
  • Kısırlık
  • Düşük yapma

Miyomun Vücuttaki Yerleşim Bölgesi Ve Neden Olduğu Durumlarla İlişkisi Nedir?

  1. Rahim iç duvarına (submukoz) yerleşen miyomlar:Rahimde en fazla kanamaya sebep olan miyom yerleşimi olarak bilinmektedir. Rahimde miyom oluşumu olduğu zaman, kadında adet kanamaları artmakta ve yine rahim bölgesinde pıhtılı bir şekilde kanama meydana gelebilmektedir. Buna ilave bu miyomlar hamile kadında, bebeğin anne rahmine yerleşimini bozabilmekte ve bu bu durumdan dolayı kadında kısırlığa ve düşüğe neden olabilmektedir.

 2.Rahim duvarının içersinde oluşan miyom(intramural) : Bu miyomların görüldüğü durumlarda da adet kanamaları artmakta ve adet dönemleri ağrılı bir şekilde seyretmektedir. Bu duruma ilave olarak sık bir şekilde idrara çıkma, kabızlık, kanamanın yoğun bir şekilde seyretmesine bağlı olarak kansızlık ve kansızlığa bağlı vücutta  bazı değişiklikler görülmesi muhtemeldir.

3.Rahim duvarının dışında yerleşim gösteren miyom( subseroz): Bu yerleşim tipi miyomlar içerisinde en iyi olanıdır. Kanama üzerine etkisi yoktur. Ancak kasık ağrısı ve sık idrara çıkmaya neden olabilmektedir.

 4.Rahimden dışarı doğru yani vajende oluşmuş miyom: Bu miyom tipi hem kanamaya neden olabilmekte, hem de cinsel ilişki esnasında kadında ağrı ve kanama yapabilmektedir. Ayrıca bu miyom çeşidinde enfeksiyon olabilmesi durumu açısından diğer yerleşim yerlerinden farklıdır. Bu nedenle saptanır saptanmaz alınmalıdır.

Yukarıda bahsedilen bu alanlar haricinde miyomlar çok farklı bölgelerde de yerleşim gösterebilmektedirler.

Miyomlar Ne Zaman Tedavi Edilir? Miyom Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

Burada tedavi ile anlatılmak istenen miyomun cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Bu tedavi dışında ilaç tedavisi de vardır. Ancak gerek yan etkilerinin çok fazla olması gerek tedaviyi bıraktıktan sonra miyomun tekrar büyümesi nedeni ile çok fazla kabul görmemektedir.

Hangi Tip Miyomlar Takip Edilmektedir?

Şayet hastada herhangi bir şikayet bulunmuyorsa ve miyomlar rahmi çok büyütmemiş ise takip edilebilir. Bu durumda yılda iki kez yapılacak olan ultrasonografi ile miyomun boyutu ve büyümesi takip edilmelidir.

Miyomların Cerrahi Tedavisi Nasıldır?

Burada miyomun yerleşimi ve hastanın bebek isteğinin olup olmaması tedavi şeklini esas belirleyen faktörlerdir. Burada iki miyom yerleşimi tedavilerinin farklı olabilmeleri nedeni ile özeldir.

Rahim içinde bulunan ve “fibroid” olarak adlandırılan oluşumların cerrahi olarak çıkarılması işlemine “Miyomektomi” denir. Robotik yöntemle yapılan Miyomektomi ameliyatları, açık cerrahi ile laparoskopik cerrahinin en iyi taraflarını bir araya getirir. Robotik teknoloji sayesinde, laparoskopik cerrahi ile kapalı gerçekleştirilemeyen boyutları büyük miyomların, lokalizasyonlarına bakılmadan ve kanama olmadan çıkarılması mümkün olur. Böylece gereksiz yere açık cerrahi yapılması engellenir.

Robotik Miyomektemi

Robotik cerrahi, kullanılan robot uçlarının hareket kabiliyeti ve dikiş atma özelliği sayesinde miyomların çıkarılması sonrasında, rahim duvarında meydana gelen boşluğun açık cerrahide olduğu gibi çok ince ve düzgün bir şekilde tamir edilmesini sağlar. Böylece gelecekteki olası gebeliklerde, rahmin yırtılması önlemiş olur.

Her miyomu olan hastanın  ameliyat edilmesi gerekmemekle birlikte, miyomektomi kararı verilmişse,   “Robotik Miyomektomi” hastaya birçok fayda sunar. Ancak yönteme, miyomların boyut ve yerine göre karar verilir. Her hasta Robotik Miyomektomi için uygun olmayabilir.

Robotik Miyomektemi Hangi Özellikleri Taşır?

  • Gelecek gebelikler için güvenlidir.
  • Az ağrı olur. (Kesiler küçük olduğu için hasta az ağrı hisseder ve bu sayede  az ağrı kesici ilaç kullanır.)
  • Az kan kaybı yaşanır. (Robotik cerrahide görüntü kalitesi ve robot kollarının hareket yeteneği nedeniyle, rahim üzerindeki kesiler çabuk ve sağlam kapatılır.)
  • Küçük yara izi olur.
  • Hastanede kalış süresi kısa olur.
  • Normal günlük yaşantıya kısa sürede dönüş yapılır. (Hastalar genellikle ertesi gün hastaneden çıkar; 1 haftada normal günlük yaşantılarına ve işlerine  döner. İyileşme süresinde hafif egzersiz ve yürüyüş yapılabilir. 1-2 haftada araba sürülebilir ve cinsel ilişkiye girilebilir. 4-6 ay içinde de, hamile kalmayı denemeye hazır hale gelinir.)

Robotik Miyomektemi Nasıl Uygulanır?

Bu teknikte hastanın karnına bir kamera için 10 mm, iki adet enstrüman için 8 mm’lik ve bir adet de 10 mm’lik asistan portu yerleştirilir. Robot ve enstrümanlar yerleştirildikten sonra öncelikle kanamayı azaltacak enjeksiyon yapılır ve rahim duvarına, miyom üzerine denk gelecek şekilde kesi yapılır. Daha sonra miyomlar çıkarılır. Miyomlar, rahim duvarından ayrıldıktan sonra, 2 veya 3 kat halinde duvar tamir edilir. Daha sonra rahim duvarından ayrılan miyomlar, açılan küçük deliklerden parçalanarak çıkarılır.

Doç.Dr.Mustafa ULUBAY
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Kadın Hastalıkları için Ankara’da Doç. Dr. Mustafa ULUBAY ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş